U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vaccineren            Ontwormen            Veel voorkomende aandoeningen            Voeding

 

 

Voeding

Er is veel discussie over het voeren van een paard. Wat hebben paarden nodig en wat niet. In principe kan een paard voldoende energie en eiwitten uit goed hooi halen. Brokken of muesli is vaak een extraatje en niet noodzakelijk. Bij paarden die erg veel energie leveren in de sport zal het een goede bron van energievoorziening zijn. Maar ook dan hoeven er nog geen kilo’s gegeven te worden.

Wel is het belangrijk te weten hoe de kwaliteit van het hooi (of voordroogkuil) is. Het beste is om een monster op te sturen en dit te laten testen. Omdat helaas dit voor veel eigenaren niet mogelijk is, is het zaak op de vitamines en mineralen te blijven letten. Vanwege mestbeleid wordt de grond en dus ook het gras erop minder rijk aan mineralen. Het aanbieden van een liksteen is vaak voldoende om mogelijke tekorten aan te vullen. Een paard kan dan zelf in zijn behoefte voorzien.

Van de vitamines is vooral de vitamine E van belang. Deze speelt een rol in de weerstand en bij gezondheid van zenuwen en de spieren. Vitamine E kan niet door het paard zelf worden aangemaakt. In veel gevallen zal een supplement met vitamine E geen overbodige luxe zijn.

Heeft u vragen wat betreft de voeding? Wilt u weten of uw paard genoeg binnen krijgt? Of wilt u weten of uw paard tekorten heeft? Met een berekening kan goed benaderd worden hoe het zit met de energie en eiwitvoorziening van uw paard. Een bloedonderzoek kan u informatie geven hoe het gesteld is met eventuele tekorten aan vitamines en mineralen.

Onder het kopje links kunt u zowel voor een paard die brok krijgt als voor een meer natuurlijk gehouden paard een link vinden waar u de voergift kunt berekenen en een indicatie krijgt of uw paard een risico op tekorten loopt, of juist misschien teveel krijgt.

 

 

Delen op social media