Vaccineren Ontwormen Veel voorkomende aandoeningen Voeding
Ontwormen
Het ontwormen van paarden wordt gelukkig de laatste tijd steeds meer op basis van een mestonderzoek gedaan. Dit is ook de methode die ik iedereen aanraad. U weet dan welke parasieten er eventueel in uw paard of pony zitten en krijgt op basis daarvan heel specifiek een ontwormschema en -advies.
Uitzonderingen wanneer er ongeacht mestonderzoek ontwormd moet worden:
- veulens moeten op 2 en 8 weken ontwormd worden en dat dient iedere 6-8 weken herhaald worden.
- paarden of pony’s die met ezels samen in de wei staan moeten ook iedere 8 weken ontwormd worden om besmetting met de worm dictocaulus arnfieldi (een worm die de ezel zonder problemen bij zich kan hebben) te voorkomen. Paarden en pony’s kunnen door deze worm last van hun longen krijgen
Ik adviseer tegen horzellarven te behandelen aan het eind van het jaar. Dit om schade in de maag te voorkomen maar ook om de cyclus van de horzel te doorbreken wat tot verkleining van de horzelpopulatie leidt.
In verband met spoelwormen hebben jonge paarden onder de 5 jaar hebben een andere behandeling nodig. Tijdens het opgroeien krijgt een paard een natuurlijke weerstand tegen spoelwormen, dus die zullen we op oudere leeftijd weinig vinden. Bij jonge paarden kunnen deze wel tot problemen leiden en ze moeten daarom met een speciale ontwormer behandeld worden.
Paarden boven de 5 jaar kunnen het best met een mestonderzoek gescreend worden. Dit kan individueel of per groep paarden.
Als er met mestmonsters wordt gestart dan is het verstandig dit iedere maand te herhalen, daarna kan bij een ei-vrij monster de frequentie worden afgebouwd als de wei van mest wordt vrijgemaakt. Wormeieren hebben namelijk een tijdje nodig om een larve in de mest te worden en dan uit de mest de grond in te kruipen. Op het moment dat iedere 3 dagen de mest wordt verwijderd zal dit inhouden dat er geen nieuwe besmetting van de grond plaatsvindt. Dit betekent dat als uw paard “schoon” blijkt te zijn uit meerdere mestonderzoeken achter elkaar en er geen nieuwe infectie van de wei plaatsvind, u de onderzoeken kunt terug brengen naar een paar keer per jaar als controle.
Wilt u meer weten wat voor uw paard het beste is en welk ontwormingsschema het beste bij uw paard past, neemt u dan contact op en dan maken we een plan.