U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vaccineren            Ontwormen            Veel voorkomende aandoeningen            Voeding

  

 

Enten

Het enten van paarden is voor de wedstrijdsport of deelname aan andere samenkomsten met uw paard noodzakelijk. Er wordt niet alleen naar de laatste enting gekeken maar ook de enthistorie wordt doorgenomen. De regels zijn dat het paard 1 maal in zijn leven een keer een booster heeft gehad, dat wil zeggen 2 entingen met 4-6 weken ertussen en daarna altijd binnen het jaar weer opnieuw geënt is. Mocht dit in het verleden niet gebeurd zijn dan moet er opnieuw een booster gegeven worden.

 In de enting zit bescherming tegen influenza en tetanus. Het vaccineren tegen influenza zal nooit 100% bescherming bieden maar helpt het paard een betere weerstand te houden tegen influenza. Voor paarden die alleen bij huis staan en niet met andere paarden in contact komen is de kans om influenza te krijgen kleiner. Dan is ook de noodzaak voor dat deel van de enting minder groot. U kunt altijd met mij overleggen wat voor uw paard in uw situatie het meest verstandig is.

Tetanus heeft niets met paard-paard contact te maken. In een diepe wond kan de bacterie Clostridium tetani toxines produceren die bij het paard tetanus veroorzaken. Dit leidt tot verkramping van de spieren en begint bij de kauwspieren. Onbehandeld kan het zich uitbreiden naar andere spieren, waaronder ook de ademhalingsspieren. Meteen na de verwonding is het bij een ongeënt paard mogelijk nog serum te geven. Krijgt het paard echter echt tetanus dan is dat zeer moeilijk te behandelen met vaak de dood tot gevolg. Alleen al daarom is het wat mij betreft noodzakelijk een paard te enten. 

 

Delen op social media