U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Schurft-  oor- en vachtmijt

De schurftmijt, Trixacaris caviae, wordt bij de cavia gezien. De mijt graaft gangetjes en geeft vreselijke jeuk. Soms zoveel dat een cavia nergens anders tijd voor heeft, dus ook slecht eet en afvalt. De mijt zit het meeste op de romp en de kop. Het begint met kale plekjes maar uiteindelijk kan de cavia zonder behandeling helemaal kaal worden met een verdikte huid.

Oormijt, Psoroptes cuniculi wordt vooral bij het konijn gezien. Deze mijt irriteert de gehoorgang en daardoor kan bij langdurig aanwezige infectie, de vorming van lamellen veroorzaken. Dit maakt behandeling lastiger omdat de middelen er minder goed bij kunnen. Dus ook konijnen met jeuk aan de oren moeten gecontroleerd worden op mijten om verergering te voorkomen.

De vachtmijt, Cheyletiella, geeft een schilferige vacht. Vooral op de rug worden er steeds meer schilfers gezien. De jeuk bij het konijn kan mild zijn, de vachtschilfers is vaak wat een eigenaar opvalt. Potentieel kan deze mijt bij de mens ook jeuk geven.

 

terug naar overzicht

 

 

 

 

 

Delen op social media