U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Huisvesting en voeding          Enten            Veel voorkomende aandoeningen

 

 

Huisvesting en voeding

De meest knaagdieren hebben meer ruimte nodig dan gedacht wordt. Vooral konijnen hebben vaak te weinig bewegingsruimte. Omdat konijnen erg zindelijk zijn (en dus ook goed in huis kunnen lopen) hebben ze behoefte aan een groot hok, waarin ze een “wc” kunnen hebben. Het hebben van een schoon droog en ruim hok voorkomt gezondheidsproblemen aan de voetjes, de darmen en het bewegingsapparaat.

In principe heeft een konijn geen brokjes nodig en kan alleen hooi en af en toe wat groen voldoende zijn voor een konijn om er voedingsstoffen uit te halen. Een konijn knaagt ook graag en dat is ook goed voor de tanden en kiezen. Het beste om een konijn te geven is een wilgentakje. De knaagstenen uit de dierenwinkel adviseer ik niet omdat daar erg veel calcium in zit en dit in de blaas problemen kan geven.

Een konijn kan best tegen kou, alleen slecht tegen tocht. Als het konijn een binnenhok heeft en stro om zich in te verstoppen kan een konijn ook in de winter prima buiten blijven.

Cavia’s en andere kleine knagers hebben meer ruimte nodig dan gedacht. Een cavia kan namelijk echt goed lopen en houdt daarmee niet alleen zijn conditie op peil maar ook de kwaliteit van de voetzolen.

Ook cavia’s en kleine knagers hebben niet veel brok nodig, hooi en wat te knagen in de vorm van een wilgentakje is vaak al voldoende.

 

 

 

 

 

Delen op social media