U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De pup            Enten            Ontwormen            Vlooien            Castratie            Gedrag        Veel voorkomende aandoeningen

 

 

Castratie

Castratie van uw hond (dit wordt ook wel sterilisatie bij de teef genoemd) kan vanaf een bepaalde leeftijd. Reuen kunnen al gecastreerd worden vanaf 6-7 maanden. Dit wordt zo vroeg gedaan om ongewenst dominant gedrag te voorkomen. Voordelen van castratie bij de reu zijn: vaak minder dominant in hun gedrag, geen neiging om weg te lopen als er een teef in de buurt loops is en op latere leeftijd minder kans op problemen met de prostaat.

Voor de reu bestaat er de laatste jaren een preparaat dat als een soort chip onder de huid geplaatst kan worden. Dit remt de aanmaak van testosteron en castreert in feite voor 6 of 12 maanden de reu. Als het implantaat is uitgewerkt komt de productie van testosteron weer op gang en heeft u weer een intacte reu. Dit is niet alleen geschikt voor dekreuen maar ook voor eigenaren die twijfelen of castratie wel de juiste stap is en wel het gewenste effect zal hebben.

De castratie van een teef kan bij kleine rassen al op 6-7 maanden, echter kunt u ook een eerste loopsheid af wachten, wat bij grotere rassen geadviseerd wordt. Dit is om op latere leeftijd de kans op incontinentie te verkleinen. Voordelen als een verminderde kans op melkkliertumoren en op latere leeftijd geen baarmoederontsteking zijn zeker redenen om een teef te laten steriliseren. Ook wordt natuurlijk dan ongewenste dekking voorkomen.

Belt u rustig als u vragen heeft wat voor uw hond het beste is: wel of niet, op welke leeftijd en wat houdt de operatie in. Dan bespreken we de mogelijkheden.

 

 

Delen op social media